Posted on

Populär musik

Det finns mycket populär musik i världen, och det beror på i vilket land man befinner i sig. Dessutom är musik förstås en smaksak.

Populär musik över hela världen

Det finns mängder av olika musikgenrer. Vissa har kommit och gått, andra kommer att tillkomma, men vissa verkar aldrig försvinna. Pop är en genre inom musik som får anses vara den mest populära. Det lär finnas många rock- och metalentusiaster som har åsikter om det. Faktum är dock att pop-musik blivit så populär just för att den är enkel att lyssna på och passar i stort sett alla. Gammal som ung, oavsett var i världen man bor. Några av de största artisterna inom popen i modern tid anses vara bland annat Rihanna och Beyonce. Historiskt, åtminstone ett antal årtionden tillbaka, beskrevs dock Michael Jackson som The King of Pop, något han gör även idag, efter sin död.

Det går inte att nämna populär musik utan att ta upp rocken, även om den ständigt varit omdebatterad. Under The Beatles tid fick den kritik, även om den snabbt övervann den och blev ansedd som grundarna till den moderna rocken.

Just rockens form har förändrats oerhört, och genren kan anses vara bred. Rockband som Beatles, AC/DC, Kiss, Metallica, Pink Floyd och Nirvana tillhör alla samma genre. Det trots att deras musik kan framstå som väldigt olika. Det kan samtidigt vara en anledning till att rocken är så pass populär över hela världen.

Annan musik som är populär är rap och reagge, även dansmusik/dance från DJ:s. Rappen utvecklades framför allt under 1980-talet då den växte sig gigantisk i USA. Den har en stor politisk roll då den ansåg att det gav en möjlighet till minoriteter och utsatta grupper i USA att göra sig hörda. Vad det gäller dansmusik har den DJ:s varit aktuella under olika tidsepoker.

Populär men okänd musik

Många musikgenrer är redan kända, åtminstone för dem som bor i Sverige. Men det finns samtidigt musik i andra delar av världen som folk i väst har mindre koll på. Cumbia är en sådan musikgenre, som är hämtat från Latinamerika. Ytterst få svenskar har troligtvis lyssnat på den musikstilen, inte medvetet i alla fall. Luis Fonsis megahit ”Depacito” har till exempel rötter från just den genren, det vill säga cumbian.