Posted on

Vad är musik för något?

Vad är musik för något egentligen? De allra flesta vet vad musik är för något, melodier med text i. Men vet man exakt vad musik är?

Musikens historia

För att förstå vad musik faktisk är måste man förstå dess historia. Det sägs att musiken har funnits i alla tider, så länge det har funnits människor har det funnits musik, påstår vissa. Det finns såklart en sanning i det, även om musikens form har utvecklats under årtusendena.

Redan för 35.000 år sedan menar forskare på att det ska ha funnits instrument. Det var benflöjter som bland annat hittades i nuvarande Tyskland. Det här ger bevis på att musik varit en del av människans liv länge, och troligtvis har det funnits längre än vi tror.

Det är däremot svårt att faktiskt spåra hur musiken lät på den tiden. Att via de gamla instrumenten göra kvalificerade gissningar är en sak, vilket många försöker sig på. Genom att också förstå deras livsstil kan möjligheten till att lista ut toner och takter öka något.

Något man dock tror sig veta med hög säkerhet är att olika typer av krigsljud genomfördes. Sång har därmed funnits så länge människor kunnat kommunicera på olika sätt. Men genom att spela olika melodier inför strider gav man mer adrenalin till de soldater som skulle ut på fält.

Den moderna musikens utveckling

Musiken i dess moderna form är dock något som tog lång tid att nå. Man kan säga att den moderna formen av musik först tog fart under 1700-talets första halva. Det via den klassiska musiken som bland annat Johann Sebastian Bach låg bakom. Hans verk gav inspiration till många av den klassiska musikens allra största namn någonsin.

När 1800-talet kom var den klassiska musiken fortfarande aktuellt, och det skulle ta lång tid innan modern musik blev ett faktum. Under början av 1900-talet anses den ha utvecklats i och med Igor Stravvinskkjis kompositioner. Det var dock inte förrän under 1920-talet förändringar började ske på allvar. Det skedde till exempel genom jazzens intåg i musikvärlden. Där fanns bland annat Chicagojazz och den tidiga jazzen, New Orleans-jazzen, som utvecklades av den svarta befolkningen i USA redan innan 1920-talet.

Därefter kom musiken att ta flera stora steg och förändras fram tillbaka på olika sätt. Bland annat genom vilka instrument som användes och inte användes. Startskottet för den musik som lyssnas på idag, förutom jazzen, kom dock under 50-talet då rocken introducerades för världen. När sedan The Beatles dök upp från den engelska hamnstaden Liverpool under 1960-talet började det på allvar. Folk hade aldrig hört den typen av musik någonsin förut. Artister och låtskrivare har fortfarande Beatles som inspiration, och de anses vara en av de bästa banden någonsin.