Posted on

Allt om musik

Svensk musikSvensk musik

Musik i utlandetMusik i utlandet

Vad är musik för något?

Vad är musik för något egentligen? De allra flesta vet vad musik är för något, melodier med text i. Men vet man exakt vad musik är?

Musikens historia

För att förstå vad musik faktisk är måste man förstå dess historia. Det sägs att musiken har funnits i alla tider, så länge det har funnits människor har det funnits musik, påstår vissa. Det finns såklart en sanning i det, även om musikens form har utvecklats under årtusendena.

Redan för 35.000 år sedan menar forskare på att det ska ha funnits instrument. Det var benflöjter som bland annat hittades i nuvarande Tyskland. Det här ger bevis på att musik varit en del av människans liv länge, och troligtvis har det funnits längre än vi tror.

Det är däremot svårt att faktiskt spåra hur musiken lät på den tiden. Att via de gamla instrumenten göra kvalificerade gissningar är en sak, vilket många försöker sig på. Genom att också förstå deras livsstil kan möjligheten till att lista ut toner och takter öka något.

Något man dock tror sig veta med hög säkerhet är att olika typer av krigsljud genomfördes. Sång har därmed funnits så länge människor kunnat kommunicera på olika sätt. Men genom att spela olika melodier inför strider gav man mer adrenalin till de soldater som skulle ut på fält.

Den moderna musikens utveckling

Musiken i dess moderna form är dock något som tog lång tid att nå. Man kan säga att den moderna formen av musik först tog fart under 1700-talets första halva. Det via den klassiska musiken som bland annat Johann Sebastian Bach låg bakom. Hans verk gav inspiration till många av den klassiska musikens allra största namn någonsin.

När 1800-talet kom var den klassiska musiken fortfarande aktuellt, och det skulle ta lång tid innan modern musik blev ett faktum. Under början av 1900-talet anses den ha utvecklats i och med Igor Stravvinskkjis kompositioner. Det var dock inte förrän under 1920-talet förändringar började ske på allvar. Det skedde till exempel genom jazzens intåg i musikvärlden. Där fanns bland annat Chicagojazz och den tidiga jazzen, New Orleans-jazzen, som utvecklades av den svarta befolkningen i USA redan innan 1920-talet.

Därefter kom musiken att ta flera stora steg och förändras fram tillbaka på olika sätt. Bland annat genom vilka instrument som användes och inte användes. Startskottet för den musik som lyssnas på idag, förutom jazzen, kom dock under 50-talet då rocken introducerades för världen. När sedan The Beatles dök upp från den engelska hamnstaden Liverpool under 1960-talet började det på allvar. Folk hade aldrig hört den typen av musik någonsin förut. Artister och låtskrivare har fortfarande Beatles som inspiration, och de anses vara en av de bästa banden någonsin.

Populär musik

Det finns mycket populär musik i världen, och det beror på i vilket land man befinner i sig. Dessutom är musik förstås en smaksak.

Populär musik över hela världen

Det finns mängder av olika musikgenrer. Vissa har kommit och gått, andra kommer att tillkomma, men vissa verkar aldrig försvinna. Pop är en genre inom musik som får anses vara den mest populära. Det lär finnas många rock- och metalentusiaster som har åsikter om det. Faktum är dock att pop-musik blivit så populär just för att den är enkel att lyssna på och passar i stort sett alla. Gammal som ung, oavsett var i världen man bor. Några av de största artisterna inom popen i modern tid anses vara bland annat Rihanna och Beyonce. Historiskt, åtminstone ett antal årtionden tillbaka, beskrevs dock Michael Jackson som The King of Pop, något han gör även idag, efter sin död.

Det går inte att nämna populär musik utan att ta upp rocken, även om den ständigt varit omdebatterad. Under The Beatles tid fick den kritik, även om den snabbt övervann den och blev ansedd som grundarna till den moderna rocken.

Just rockens form har förändrats oerhört, och genren kan anses vara bred. Rockband som Beatles, AC/DC, Kiss, Metallica, Pink Floyd och Nirvana tillhör alla samma genre. Det trots att deras musik kan framstå som väldigt olika. Det kan samtidigt vara en anledning till att rocken är så pass populär över hela världen.

Annan musik som är populär är rap och reagge, även dansmusik/dance från DJ:s. Rappen utvecklades framför allt under 1980-talet då den växte sig gigantisk i USA. Den har en stor politisk roll då den ansåg att det gav en möjlighet till minoriteter och utsatta grupper i USA att göra sig hörda. Vad det gäller dansmusik har den DJ:s varit aktuella under olika tidsepoker.

Populär men okänd musik

Många musikgenrer är redan kända, åtminstone för dem som bor i Sverige. Men det finns samtidigt musik i andra delar av världen som folk i väst har mindre koll på. Cumbia är en sådan musikgenre, som är hämtat från Latinamerika. Ytterst få svenskar har troligtvis lyssnat på den musikstilen, inte medvetet i alla fall. Luis Fonsis megahit ”Depacito” har till exempel rötter från just den genren, det vill säga cumbian.

Uppskattade instrument

Att kunna spela ett instrument är en fantastisk egenskap. Vare sig man vill skapa musik, imponera på en fest eller bara njuta av tonerna som skapas.

Vilka är de mest populära instrumenten som finns?

Det beror alltid på vem man frågar, för att kunna få svar på vilket det populäraste instrumentet är. Men att gitarren kommer högt upp på den listan råder det inga tvivel om. Gitarren är det moderna instrument som anses vara populärast. En anledning till det är att det är ganska enkelt att lära sig, åtminstone jämfört mot andra moderna instrument. Samtidigt räcker det med en gitarr för att skapa musik. Därför kan musiker på egen hand spela själva, med en gitarr och sång.

Även pianot får anses vara ett instrument där bara en person kan ska vacker musik på egen hand. Nackdelen med ett piano att det till skillnad från en gitarr är stort och svårt att förflytta. Det är därför inte särskilt enkelt att bara ta sitt piano och dra på turné.

Ett instrument som många tycker om är trummor, även bas om populärt. Det som är likt för de här båda instrumentera är att de anses vara de centrala delarna, grunden, i stora delar av den moderna musiken. Det medan gitarrer sätter detaljerna som ger det där lilla extra.

En del klassiska instrument är fortfarande uppskattade. Fiolen är ett exempel på något som fortfarande är populärt att spela, även för yngre pojkar och flickor. Även blåsinstrument håller sig kvar i toppen. Det handlar inte minst om trumpeter och saxofoner. Det sistnämnda instrumentet har faktiskt fått sig en uppsving under senare år och väntas fortsätta att bli ännu mer populärt.

Svenska musikstilar

När det kommer till svensk musik finns det faktiskt flera genre som är helt unika. Även om även flera etablerade musikstilar är populära här.

Från pop till dansband

Först och främst: några av de musikstilar som är mest omtyckta i världen är förstås även populära i Sverige. Vad det gäller pop är det väldigt stort i Sverige, och svensk musikexport har popen en stor del av det. Även rock och inte minst metal av olika slag är något som svenskar varit extra förtjusta i.

Men sen finns det också musik som sticker ut från den övriga världen. Den första är dansband. Det finns såklart musikstilar som kan påminna om den. Dansbanden kan till exempel förklaras med att ha vissa drag till countrymusiken i USA. Däremot klassas den som en egen stil, och med all rätta. Dansbanden har fortsatt att utvecklas och har förändrats en del. Inte minst till mer moderna former.

Även schlagern är något som anses vara väldigt svenskt. Eurovision Song Contest är en internationell tävling men trots det schlagern oftast som något väldigt svenskt. Inte minst den schlagern som Carola med flera stod för under 70, 80 och 90-talet.

Svenska grupper

Trots att Sverige är ett litet land finns det gott om stora svenska band. Men även fler grupper som bara är kända i Sverige.

Från Abba till Håkan

Svensk musikexport har alltid varit enorm. Till exempel via låtskrivare som Max Martin, som skrivit flera megahits till några av världens största artister. Men det började framför med ABBA. Den svenska musikgruppen lyckades inte bara bli enorma i Sverige, utan de vann Eurovision Song Contest med Waterloo och sedan tog den internationella karriären fart. ABBA anses fortfarande tillhöra de absoluta största banden i hela världen genom alla tider.

Roxette är ett annat stort band som fick genomslag internationellt. Det började med att Per Gessle grundade Gyllene Tider, ett popband som symboliserar den svenska sommaren enligt många. Men i slutet av 1980-talet tappade dem sin popularitet och Gessle drog igång Roxette tillsammans med Marie Fredriksson, vilket också tillhör världens största grupper genom tiderna.

I Sverige finns dock stora artister som inte fått några internationella genombrott. Till exempel har Håkan Hellströms publikrekord på Ullevi och hans musik är väldigt omtyckt, även om den har sina kritiker. Något som är fallet för de flesta artisterna.

Största artisterna i världen

I den stora vida världen finns det gott om bra och framgångsrika artister. Men vilka är de största genom alla tider och idag?

Från Beatles till Beyonce

Genom historien har flera stora band och artister kommit från. Den grupp som ansågs vara det första internationella superbandet är The Beatles. De slog igenom 1960 och Beatles hann under sina tio år som aktiva skriva flera stora hits som tog sig upp på Billboards topp 100, och toppettor.

Gruppen som bestod av John Lennon, Paul McCartney, George Harrison och Ringo Starr blev startskottet för stora artister. Därefter har det kommit flera. Rolling Stones var en rockgrupp som blev stora därefter, och Elvis kan varit en av de största soloartisterna som kom fram.

Från svenskt håll har det också kommit stora bidrag. Det första svenska superbandet var Abba, då de internationellt slog igenom med Waterloo. Även Roxette med Per Gessle och Marie Fredriksson blev stora internationellt.

Idag finns det gott om popstjärnor som vuxit sig enorma för en bred publik. Beyonce är exempel på det, och hon klassas ibland som ”The Queen of Pop”. Rihanna har också skapat sig en enorm popularitet.

Även manliga artister inom popen fortsätter att födas. Justin Bieber har sedan 2010-talet varit en enorm faktor inom popmusiken. Det är han dock inte ensam om. Från England har artisten Ed Sheeran och Adele kvalat in som två av de största namnen inom hela musikvärlden. Samma gäller för svenska Robyn som varit enormt populär i hela världen under 2000-talet.

Hur ser framtidens musik ut?

Musiken förändras ständigt och den lär fortsätta göra det. Vad kommer det innebära för musiken i framtiden?

Kan teknologin hjälpa?

Både musiken och teknologin är något som haft enormt snabba utvecklingskurvor under de senaste decennierna. Musiken har inte minst förändrats, tack vare flera faktorer, och fortsätter att göra det.

Hur kan då musiken väntas att se ut i framtiden? Att så väl popen som rocken kommer leva kvar länge till är två lågoddsare. De här musikstilarna har länge varit populära bland många människor, och det är svårt att se att det kommer förändras.

Det som kan påverka är den fortsätta utvecklingen av teknologin. Elektronisk musik har vuxit sig stort och dessutom gör det musikskapandet enklare för många som kanske inte skulle ha chansen att göra musik annars. Att förvänta sig ännu fler DJ:s är inte omöjligt, eller helt nya instrument eller genrer.

Samhällsdebatterna kommer också att påverka. I samband med att fler står upp för rasism kommer det att påverka hur musik utformas, inte minst när det gäller texterna. Sedan kan även klimatfrågan komma att ligga till grund för hur ny smak kommer att skrivas i framtiden.

Via det här kontaktformuläret går det att kontakta oss om du har frågor!

Indiemusik – allt du behöver veta om musik!Indiemusik – allt du behöver veta om musik!