Posted on

Svenska grupper

Trots att Sverige är ett litet land finns det gott om stora svenska band. Men även fler grupper som bara är kända i Sverige.

Från Abba till Håkan

Svensk musikexport har alltid varit enorm. Till exempel via låtskrivare som Max Martin, som skrivit flera megahits till några av världens största artister. Men det började framför med ABBA. Den svenska musikgruppen lyckades inte bara bli enorma i Sverige, utan de vann Eurovision Song Contest med Waterloo och sedan tog den internationella karriären fart. ABBA anses fortfarande tillhöra de absoluta största banden i hela världen genom alla tider.

Roxette är ett annat stort band som fick genomslag internationellt. Det började med att Per Gessle grundade Gyllene Tider, ett popband som symboliserar den svenska sommaren enligt många. Men i slutet av 1980-talet tappade dem sin popularitet och Gessle drog igång Roxette tillsammans med Marie Fredriksson, vilket också tillhör världens största grupper genom tiderna.

I Sverige finns dock stora artister som inte fått några internationella genombrott. Till exempel har Håkan Hellströms publikrekord på Ullevi och hans musik är väldigt omtyckt, även om den har sina kritiker. Något som är fallet för de flesta artisterna.